We use cookies and other technologies on this website to enhance your user experience.
By clicking any link on this page you are giving your consent to our Privacy Policy and Cookies Policy.
Zetten icon

Zetten

2.1 for Android

The description of Zetten

Zetten is een kaartspel voor vier spelers in twee paren en wordt gespeeld met 32 kaarten, 7 – 8 – 9 – 10 - boer - dame - heer - aas. De twee tegenover elkaar zittende personen vormen een team. Het spel wordt veel gespeeld in de Kempen, vaak op toernooien die zettersprijskampen worden genoemd.

Het Delen
Er wordt afgeheft om te weten wie moet geven. Diegene met de hoogste kaart deelt de kaarten, te beginnen vanaf de speler die aan zijn linker zijde zit. De kaarten worden met de klok mee gedeeld, iedere speler ontvangt er 8, meestal wordt er 4–4 gedeeld of anders 3–3–2. Een complete wedstrijd gaat tot 42 punten (een boom).

Inzetten
De persoon links van de deler zegt als eerste wat hij wil doen. Hij kan voorspellen hoeveel slagen hij samen met zijn partner gaat halen (zetten) maar hij moet minstens 5 zetten, anders moet hij passen. Hij kan kiezen tussen 5, 6, 7, 8 of klak af (alle slagen halen zonder partner). Daarna krijgt steeds de spelers links de kans om hoger te zetten als de vorige. Als iedereen gezegd heeft, dan zegt de diegene die het hoogst ingezet heeft wat troef is. De eerste speler na de deler komt uit.

De waarde der Kaarten
Hetgeen men gewend moet worden in dit spel is wat de hoogste troeven zijn. Bij troef (en enkel bij de troef) wordt de klassieke volgorde aas, heer, dame, boer,… niet gerespecteerd: de boer in de troef is de hoogste kaart (deze wordt de jok genoemd), de boer van de andere soort in dezelfde kleur is de tweede hoogste kaart (de onderjok). Vanaf dan volgt de klassieke volgorde (aas, heer, dame, tien,…) Voorbeeld: als ruiten troef is, is de ruitenboer (jok) de hoogste kaart, de hartenboer (onderjok) is de tweede hoogste kaart, daarna volgen aas, heer, dame, 10, 9, 8, 7. Bij de andere kleuren blijft de aas de hoogste kaart en houdt de boer zijn gewone waarde.

Het Spel
Het spelen van de kaarten volgt dezelfde regels als bij bijvoorbeeld Wiezen. Er moet gevolgd worden, er kan gekocht worden, etc…

Punten
Als men het gezette aantal slagen haalt, krijgt men dit aantal in punten. Haalt men meer slagen, dan krijgt men toch maar het ingezette aantal punten. Als men echter het aantal slagen niet gehaald heeft, dan wordt dit aantal afgetrokken van het eigen punten totaal én bijgeteld bij het saldo van de tegenpartij. Als men een rondje gespeeld heeft worden de kaarten bij elkaar genomen door de persoon naast de deler, de kaarten worden geschud, de deler van het vorige spelletje mag snijden en de kaarten worden weer gedeeld.

Speciaal
Als iedereen past, zijn er verscheidene varianten afhankelijk van de gebruiken en regio. Soms betekent dit niets, in andere gevallen moet dezelfde deler terug delen. Het wordt dan een dubbele, dus de gezette 5 of 6 of … wordt dubbel geteld en als men voor een derde keer moet delen wordt het soms een "driedubbele drits" genoemd en worden de punten maal 3 geteld.

Deze app
Deze app maakt het mogelijk om de inschrijving en puntentelling op een snelle en eenvoudige manier te laten verlopen. Ook aparte spelletjes kunnen worden geregistreerd. Deze app is GEEN kaartspel.
Show More

Zetten 2.1 Update

2016-06-26
- Er werd een nieuwe optie toegevoegd, in Instellingen, om het toestel wakker te houden tijdens het spelen van een boom.
- Indien er een ronde wordt verwijderd tijdens het spelen van een boom, dan zal de vorige deler terug worden geactiveerd.
- Het ingeven van een enkele boom werd vereenvoudigd door een Wizard.

Zetten Tags

Add Tags

By adding tag words that describe for Games&Apps, you're helping to make these Games and Apps be more discoverable by other APKPure users.

Additional Information

Advertisement
Previous versions
 • V2.1 2.9 MB APK

  Zetten

  2016-06-26

  Zetten 2.1 (5)

  Update on: 2016-06-26

  Requires Android: Android 2.3.2+ (Gingerbread, API 9)

  Signature: 511dba312acdb2ac5ec9e9d03665d542ffcb8c6d Zetten 2.1(5) safe verified

  File SHA1: 490e5e531f26282c8e6ae9d1b6f48cb3cdd54883

  File Size: 2.9 MB

  What's new:

  Download

More From Tom's Software Apps
Comment Loading...
Ooops! No such content!
Recommended
Download
APKPure App