Shkolla fillore "Haradin Bajrami" icon

Shkolla fillore "Haradin Bajrami"

1.0 for Android

The description of Shkolla fillore "Haradin Bajrami"

Mësimi në fshatin Magurë me rrethinë pas luftës së parë botërore në fillim është mbajtur në xhamin e fshatit dhe kryesisht zhvillohej mësim fetar, për herë të parë shkolla fillore 4 klasëshe, filloi punën në vitin 1946/47 ku mësuesit e parë ishin nga Shqipëria Me kalimin e kohës kjo shkollë u shndërrua në shkollë fillore (8 klasëshe) e cila vazhdoi të jetë vatër e diturisë për popullsinë e këtyre fshatrave . Pas vitit 1941/42 për herë të parë në historinë e shkollës në trevën tonë për shkak të rëndësisë që kishte minjera e magnezitit të “Goleshit” në Magurë mësimi fillon të zhvillohet në gjuhën amtare nga mësuesja atdhetare Nexhmie Cara dhe mësuesi nga Elbasani Halim Subashi në Dobraj të Madhe .
Mësuesit shqiptarë të cilët kanë dhënë kontribut të madh në atë kohë ishin : Elmaz Bytyqi, Qamil dhe Enver Retkoceri ,Syl Berisha ,Bajram Gjonbalaj,Azem Vllahiu ,Jakup Haradinaj, Qazim Latifi, Mustaf Bahtiri , Sadik Bllaca,Salih Mziu,Ali Azemi,Salih Kastrati,Agim Ademi etj.
Pra në rajonin e Magurës me rrethinë dëshira për të fituar diturinë ishte e madhe ku nga kjo shkollë dolën kuadro të profileve të ndryshme deri në nivelin akademik.
Shkolla jonë prej vitit 1992 emërtohet me emrin e shkrimtarit arbëresh dhe Rilindasin e parë shqiptarë Jeronim de Rada në 12.06.1992.
Ndërsa më vonë shkolla jonë në presion të vazhdushëm deri në vitin1998-99.nga forcat serbe që na maltretuan dhe e morën me vete drejtorin e shkollës Esat Bylykbashi të cilin në procedur të shpejtuar e dënuan me dy muaj burg.
Kështu vazhdoj të punoj kjo shkollë me vështirësi të mëdha deri në vitet e luftës së fundit të vitit 1998-99. Mirëpo falë UÇK-ës dhe luftës së shpejt që zhvillohej ajo kudo në Kosovë dhe me ndihmën e forcave aleate të NATO-s ,armiku detyrohet të largohet dhe mësimi në këtë shkollë filloi menjëherë pas çlirimit të Kosovës.
Emri i kësaj shkolle deri në vitin 1991-92 ishte “Stanko Buriq”kurse tash kjo shkollë është emërtuar me emrin e dëshmorit të kombit” Haradin Bajrami”
Kështu sot në kuadër të shkollës fillore në Magurë kemi edhe katër paralele të ndara në Mirenë ,Blinajë ,Qylagë dhe Leletiq, ku mësojnë prej klasës parafillore deri në klasën e pestë ,pëveç në Qylagë dhe më vonë edhe Blinaj ku mësimi zhvillohet deri në klasën e nëntë.Në shkollën tonë sot vazhdojnë mësimin afër 800 nxënës dhe 75 puntorë .
Mësimi zhvillohet në dy ndërrime si dhe i gjithë kuadri arsimor në shkollën tone është i kualifikuar .Përveç mësimit të rregullt në shkollën tonë zhvillohet edhe mësimi me nxënës me nevoja të veçanta dmth egziston klasa e bashkangjitur.
Në kuadër të shkollës zhvillohet mësimi në kabinetin e informatikës si dhe shkolla disponon një Bibliotekë e cila shfrytëzohet edhe për zhvillimin e mësimit me mjete mësimore bashkëkohore
Në gara komunale ne Lëndën e Gjuhës shqipe në mesin e të gjitha shkollave fillore vlen të ceket se nxënësit e shkollës tonë kanë zënë vendin e parë në dy vite shkollore,vitin shkollor 2008/09 dhe vit.shkollor 2012/13,rezultate të mira kanë arritur edhe në garat e futbollit të vogël në nivel komunal {vendin e dytë} ,kurse në garat e nivelit republikan në Olimpiaden e gjuhës shqipe dhe Kimis të mbajtura në shkollën ''Mehmet Akif'' kemi pasur rezultate të mira duke arritur mbi mesataren në nivel kombëtar,rezultate të mira kishim edhe në garat komunale të Matematikës,Biologjisë,Fizikës,Kimisë etj.
Show More
Advertisement
Previous versions
Similar to Shkolla fillore "Haradin Bajrami"
Comment Loading...
Be the first to comment.
Developer Console
Popular Apps In Last 24 Hours
Download
APKPure App