Meldcode VWS icon

Meldcode VWS APK

30 votes, 3.8/5
  • Author:

    Rijksoverheid

  • Latest Version:

    2.06

  • Publish Date:

    2015-03-24

The description of Meldcode VWS

De Meldcode App helpt professionals in te grijpen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. De App behandelt de 5 stappen van de meldcode en biedt de mogelijkheid direct met de juiste instanties in contact te treden.

De Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is een stappenplan dat professionals kunnen gebruiken als ze vermoedens van mishandeling hebben. Veel beroepsgroepen werken al met een meldcode, maar nog niet allemaal. Onderzoek wijst uit dat hulp- en zorgverleners en leraren die met een meldcode werken 3 keer zo vaak ingrijpen als collega's die zo'n code niet voorhanden hebben.
Wie door zijn beroep te maken krijgt met huiselijk geweld (zoals leerkrachten, huisartsen en hulpverleners) en een geheimhoudingsplicht heeft, vindt het door die plicht soms lastig om hulp te bieden. Daarom bestaan er meldcodes om hen te helpen.

De meldcode wordt verplicht voor de sectoren: gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg, justitie, politie.

Werken met een meldcode
Alleen het ontwikkelen van een meldcode is niet voldoende, hij moet ook worden gebruikt. De beroepskrachten moeten dan ook een training krijgen, zodat zij weten wat ze moeten doen als ze vermoeden dat iemand wordt mishandeld, verwaarloosd of misbruikt. De basis van de meldcode is zoveel mogelijk hetzelfde, zodat iedereen op de dezelfde manier handelt. Waar nodig kan de meldcode worden aangepast aan de specifieke situatie van een organisatie.

Stappen in het basismodel meldcode
Een meldcode beschrijft in stappen wat bijvoorbeeld een arts, verpleegkundige of leraar moet doen. In het basismodel meldcode is toegelicht welke 5 stappen in elk geval in de meldcode moeten staan.

Stap 1: in kaart brengen van signalen.

Stap 2: overleggen met een collega en eventueel raadplegen van het advies- en Meldpunt Kindermishandeling of het Steunpunt Huiselijk Geweld.

Stap 3: gesprek met de cliënt.

Stap 4: wegen van het geweld of de kindermishandeling.

Stap 5: beslissen: hulp organiseren of melden.

Door te werken met een meldcode blijft de beslissing om vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling wel of niet te melden, berusten bij de professional. Het stappenplan van de meldcode biedt hem bij die afweging houvast.

De App Meldcode is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.


Wat is nieuw in versie 2.0

Met deze versie kunt u notities en/of extra stappen maken en delen met uw collega's.

Show More
Meldcode VWS APK Version History
Request Meldcode VWS UpdateRequest Update
Meldcode VWS 2.06 for Android 2.2+ APK Download

Version: 2.06 (6) for Android 2.2+ (Froyo, API 8)

Update on: 2015-10-06

Signature: e404ded740d4b07494ab925bb2421dbaf6e700f8 Meldcode VWS 2.06(6) apk safe verified

APK File SHA1: 38b8e7f12aed010f616121257efa5e491d38ba65

What's new: In vesie 2.06 zijn de AMKs en SHGs vervangen door 'Veilig Thuis More...

Download APK(4.8 MB)

Similar Or Related
Popular Apps In Last 24 Hours
Download
APKPure App