We use cookies and other technologies on this website to enhance your user experience.
By clicking any link on this page you are giving your consent to our Privacy Policy and Cookies Policy.
Azerbejdžanska Kuhinja icon

Azerbejdžanska Kuhinja

0.0.21 for Android

The description of Azerbejdžanska Kuhinja

Azerbejdžan je zemlja sa veoma lepom prirodom, neverovatno zanimljivim istorijsko-arheološkim spomenicima, originalnom kulturom i tradicijom. Delom tradicije se smatra i nacionalna kuhinja, koja je, po mom mišljenju, jedna od najinteresantnijih na Istoku. Nacionalna kuhinja bilo koje zemlje je njeno lice. Kroz nju se vide ne samo gastronomske specifičnosti već i karakter, temperament i mentalitet jednog naroda.
U azerbejdžanskoj kuhinji se mogu naći sličnosti sa tradicijama drugih naroda u svetu. Ali, s druge strane, azerbejdžanska kuhinja ima svoj identitet i kolorit. Jela naše zemlje su raznolika, kao i njeni pejzaži.
Glavne komponente azerbejdžanske nacionalne kuhinje određuju se prirodnim uslovima u zemlji. Planinska, morska i suptropska klima dozvolili su široku primenu jagnjetine, govedine, živine, rečne i morske (kaspijske) ribe, a takođe voća i povrća. Za azerbejdžansku kuhinju je karakteristično korišćenje takvih začina kao što su šafran, semenke kima, komorač, anis, ljute papričice, lovor, korijander i zeleno začinsko bilje poput metvice, kopara, peršuna, celera, estragona, bosiljka, timijana i slično. Veoma česta su jela sa kiselim mlekom, pilav i kebab. Od začina je svakako najpopularniji šafran, koji daje neverovatan ukus hrani.

Azerbejdžan je bogat različitim izvorima ribe, posebno sevrjugom (zvezdasta jesetra) i jesetrom.
Jedno od najpoznatijih jela azerbejdžanske kuhinje je – plov (pilav). Postoji četrdesetak recepata za njegovu pripremu. U zavisnosti od vrste dodataka, pilavi se zovu: kaurma-pilav (s janjećim raguom), sabza kaurma (s janjećim raguom i zelenim začinskim biljem), tojug-pilav (s piletinom), širin- pilav (sa slatkim suvim voćem), sudlu pilav (pirinač na mleku) i sl.

Pripremaiserviranjepilavaimajusvojeposebnosti i tradiciju. Za razliku od drugih nacionalnih kuhinja, pirinač za pilav kuva se posebno, a meso, povrće, suvo voće i drugi sastojci odvojeno. Sve zajedno povezuje se u jedno jelo samo prilikom serviranja za stolom.
Jedno od glavnih mesta u azerbejdžanskoj kuhinji zauzimaju i jela sa roštilja (kebab). Vrlo popularne su različite vrste „dolma“, poznate ovde kao „sarma“ – mleveno meso sa pirinčem, uvijeno u vinovo lišće, lišće kupusa ili dunje – ali i punjen patildžan, paprika, paradajz i dr. Trpeza je nezamisliva bez hleba ispečenog u tandiru (glinena peć): lavaš (tanka tortilja) ili čureka (tanka lepinja).
Posle jela sa mesom često se služi hladna supa od kiselog mleka – dovga. Pretpostavlja se da dovga pomaže boljem varenju „teškog“ masnog mesa. Tradicionalni ručak se završava raznim orijentalnim slatkišima, čajem ili šerbetom.

U Azerbejdžanu je veoma omiljen crni čaj. Čaj u Azerbejdžanu je simbol toplog gostoprimstva. Piju ga bilo kada i bilo gde. Od pradavnih vremena postoji tradicija: kad dolaze gosti, prvo se poslužuje čaj. Čajem počinju i završavaju gozbu. Serviraju čaj u specijalnim malim staklenim čašama u formi kruške – armudi. On se poslužuje s raznim džemovima: od dunja, smokava, kore lubenice, marelica, trešanja, belih trešanja, bresaka, šljiva, oraha, jagoda, kupina, grožđa, duda. Prilikom pripreme čaja radi posebnog ukusa ponekad se dodaju klinčići, kardamon i drugi začini.
U vreme praznika su veoma popularni slatki proizvodi: pahlava (baklava), šakerbura (kolačići od testa punjeni orasima i šećerom), šeker-čurek (vrsta vanilica), kjata-karabahska, šorgohal (razne vrste slatkih i slanih pogačica) i dr.

Veoma je poznat i došab – vrsta sirupa od grožđa, kao i naršarab – sirup nara, i mnoga druga jela i napici azerbejdžanske kuhinje.
Nadam se da ćete isprobavajući ove recepte osetiti miris Azerbejdžana, postati ljubitelji njegovih nacionalnih jela i poželeti da posetite ovu lepu zemlju, gde Vas očekuju gostoljubivi prijatelji.
„Nuš olsun!“ („Prijatno!“) – tako govore u Azerbejdžanu, rado pozivajuće goste na bogatu trpezu.
Show More

Azerbejdžanska Kuhinja Tags

Add Tags

By adding tag words that describe for Games&Apps, you're helping to make these Games and Apps be more discoverable by other APKPure users.

Additional Information

Advertisement
Similar to Azerbejdžanska Kuhinja
Comment Loading...
Ooops! No such content!
Popular Apps In Last 24 Hours
Recommended
Download
APKPure App