Ősképeskönyv BOOK@HAND icon

Ősképeskönyv BOOK@HAND APK

  • Author:

    MTA SZTAKI

  • Latest Version:

    5

  • Publish Date:

    2015-11-02

The description of Ősképeskönyv BOOK@HAND

Sokan jártunk már a Kárpát-medence csodálatos szépségű festett mennyezetkazettás templomainak valamelyikében. Ámulva szemléltük kitekeredett nyakkal a magasban sorakozó szépséges táblaképeket a maguk rejtélyes mivoltában, azon töprengve, jelentenek-e valamit, s ha igen, mit. Sokan kétlik, kell-e egyáltalán bármi jelentést tulajdonítani e képeknek. Elég gyönyörködni szépségükben? Néhány évvel ezelőtt a csengersimai templom táblaképeinek vallatása közben derült fény arra, miként lehet elolvasni, megfejteni az évszázadokkal ezelőtt megfogalmazott üzenetet, Isten igéjét.
A Kárpát–medencében lévő mintegy száz teljes kazettás mennyezet és megszámlálhatatlan más templomi ábrázolás képei, ábrái alig 12 alapképre vagy ősképre, ősjelre vezethetők vissza. Ahogy a magyar nyelv, vagy a népzenénk, néptáncaink, hit- és mondavilágunk nagy mértékben megőrizte az egykori közös őskultúra alapelemeit, így a jelkultúránk is megőrizte a legősibb jeleket: Ige/Élet, Isten, Világosság, Teremtés, Éden, Bűn, Angyali üdvözlet, Születés, Tanítás, Halál, Feltámadás, Ámen. Ezen alapjelkészlet, valamint az állatövi jegyek megjelenítése, mintegy fény naptár és (jel)igehirdetés adja a templomok jelkészletét, melyet Bereczky Zoltán Ősképeskönyv c. munkája (2014) rendszerezett.
A Pest megyei Tök község református templomának táblaképei a török kor után felújított Árpád – kori templomhajó mennyezetét díszítették. Később a templomot többször is bővítették, majd 1900-ban a szúette, menthetetlen kazettákat eladták az Iparművészeti Múzeumnak. Száz évvel később a templom felújítása során a mennyezetre visszakerültek a megmarad kazetták hűen festett másolatai.
Ez az alkalmazás sorra bemutatja mennyezetkazettás templomainkat, és megmutatja az egyes táblaképeket olvasatukkal és a hozzájuk rendelhető igével együtt.

Az alkalmazás segít tanulmányozni a mennyezeten lévő képeket és az egyes képek jelentését.

A BOOK@HAND Ősképeskönyv alkalmazás több újdonságot is tartalmaz: nagyfelbontású 3D panorámaséta, interaktív virtuális panorámakép. Ezek a szolgáltatások a „Séták” menüben érhetők el. Az újfajta séták külön-külön tölthetők le, azaz a használatuk során - például a panorámaképek megtekintéséhez - nincs szükség internetre!

A nagyfelbontású 3D panorámasétaban a kiválasztott látványosságot részletesen megnézhető, anélkül hogy a helyszínen lennénk. Az interaktív panorámaképek esetén a képek „vezérlésésre” két lehetőség is van. Az automatikus vezérlést választva az okostelefonnal körbeforogva lehet „körbenézni” a képen, míg manuális vezérlés esetén a kép közvetlenül mozgatható, sőt akár ki is nagyítható. Az interaktív panorámakép részeire „tappintva” további információk jelennek meg az adott részletről.

Show More
Advertisement
Ősképeskönyv BOOK@HAND APK Version History
Request Ősképeskönyv BOOK@HAND UpdateRequest Update
Ősképeskönyv BOOK@HAND 5 for Android 1.5+ APK Download

Version: 5 (74) for Android 1.5+ (Cupcake, API 3)

Update on: 2016-07-26

Signature: 9c0c841e82e7a5fa3ef991a4c7e96a4ac430d90c Ősképeskönyv BOOK@HAND 5(74) apk safe verified

APK File SHA1: e9a062a2323c5f660af9fcd2355183ef2b6fba2d

Download APK(4.6 MB)

Comment Loading...
Ooops! No such content!
Ősképeskönyv BOOK@HAND Tags
Add Tags

By adding tag words that describe for Games&Apps, you're helping to make these Games and Apps be more discoverable by other APKPure users.

Popular Apps In Last 24 Hours
Download
APKPure App